خرما و رطب
در این مقاله میخواهیم در مورد تفاوت خرما با رطب مطالبی را با شما بیان کنیم. خرمای تازه و نارس، رطب نام دارد. رطب رنگ روشنی دارد. خرما یک گیاه تک لپهای است و در مناطق گرمسیر رشد میکند. این گیاه در زمره نخلها قرار دارد و میوه آن خوراکی است. یک هسته سخت دارد و سرشار از ویتامین است. اگر شما هم به این موضوع علاقه دارید با ما همراه شوید.
تفاوت خرما و رطب
افراد بسیاری فکر میکنند که رطب همان خرما است ولی در حقیقت این دو با هم فرق میکنند. اولین تفاوت خرما با رطب در ظاهر آن است. شکوفههای سبز درخت نخل ابتدا تبدیل به میوهای سبز و سفت میشود و البته در این شرایط هسته آن هم تشکیل شده است. در این شرایط به این میوه چاقالی میگویند.
سپس با گذشت زمان چاقالیها زرد یا قرمز میشوند و در این شرایط خرما به خرمای خرک معروف است که طرفداران بسیار زیادی هم دارد. خارک در گرمای شدید جنوب به مرور زمان میرسد و بافتی آبدار پیدا میکند. به این حالت رطب میگویند.
اگر رطب روی درخت بماند بافتی نیمه خشک پیدا میکند. اگر ۲۰ روز رطب روی درخت و زیر تابش آفتاب بماند به خرما تبدیل میشود. برای مثال میتوان به خرمای نیمه خشک زاهدی اشاره کرد. خرماهای کاملا خشک هم در بازار بسیار پرطرفدار هستند و به مقدار زیاد به فروش میرسند.
خرما و خواص آن| طبع خرما
خرما Date خواص بسیار زیادی دارد و از این میان میتوان به پیشگیری از انواع سرطان مانند سرطان کولون، روده و معده اشاره کرد. همچنین خرما ملین است و میتوانید ۶ تا ۷ عدد خرما را در یک لیوان آب جوش بیندازید و هر صبح و شب به از آن به صورت گرم بنوشید. اگر بخواهیم در مورد طبع خرما صحبت کنیم باید بگوییم خرما دارای طبع خشک و گرم است. از این رو برای افراد با طبع سرد بسیار مناسب است. برای درک بهتر تفاوت خرما با رطب بهتر است به خوبی با این دو آشنا بشوید.
همچنین خرما این ویژگی را دارد که اسید معده را خنثی کند. در طب سنتی چینی اگر فردی دچار دل درد و سوزش دل شود ۲ تا ۳ خرمای تازه را در آب جوش میاندازند و آنرا هم زده و به فرد میدهند. به این شکل اسید معده کاهش مییابد و در نتیجه سوزش معده کم میشود.
بیشتر بخوانید: فواید خرما در بارداری
رطب چیست + طبع رطب
برای درک بهتر تفاوت خرما با رطب آشنایی با مرحله رطب بسیار به ما کمک می کند. رطب میوهای آبدار( شیره دار ) و شیرین است که مرحله قبل از خرما شدن میوه درخت نخل به دست میآید. رطب یک منبع غنی از انواع ویتامینها، مواد معدنی، الیاف و قند طبیعی است. به دلیل خواص تغذیهای بالایی که دارد، رطب در بسیاری از کشورها به عنوان یکی از میوههای مهم و پر مصرف شناخته میشود.
طبع رطب گرم و تر است. در طب سنتی، رطب به عنوان یک ماده غذایی و دارویی دارای خواص گرم کننده و تقویتی است و به عنوان یک غذای پرانرژی به خوبی در فصول سردسیر مناسب است. رطب همچنین به دلیل حاوی فیبر، ویتامینهای گروه B و پتاسیم، به عنوان یک ماده غذایی سالم و مناسب برای دیابتی ها و یا کسانی که به دنبال کاهش وزن هستند، توصیه می شود.
میزان قند خرما در شرایط مختلف
تفاوت خرما با رطب در میزان قند هم مشاهده میشود. مرحله اول از فرایند رشد خرما چاقالی نام دارد. قند در این مرحله فروکتوز و لاکتوز نام دارد. در مرحله دوم ۶ هفته طول میکشد تا خرما ظاهری زرد یا قرمز پیدا کند. به قند ذخیره شده در این مرحله ساکارز میگویند. در مرحله سوم خرما به صورت نیم رس است و رنگ آن قهوهای است و در بین حالتهای مختلف خرما بیشترین میزان قند را دارد.
بیشتر بخوانید: کالری خرما Dates Calories
تفاوت خرما با رطب از نظر مواد معدنی
اگر بخواهیم به بررسی تفاوت خرما با رطب بپردازیم باید بگوییم که با توجه به زمان برداشت میزان مواد معدنی و مغذی خرما با هم متفاوت است. وقتی خرما روی درخت قرار دارد مواد معدنی بیشتری جذب آن میشود. اگر میخواهیم خرما و رطب را از نظر میزان آهن بررسی کنیم خرما نسبت به رطب میزان آهن بیشتری در خودش دارد. همچنین کلسیم خرما نسبت به رطب بیشتر است. خرما با داشتن میزان بیشتری از فیبر و ویتامین نسبت به خرما خواص بیشتری دارد. اما از نظر مقدار ویتامین c رطب به خرما ارجحیت دارد.
مراحل تکامل رطب
اگر بخواهیم به طور دقیق به بررسی تفاوت خرما با رطب بپردازیم باید ابتدا مراحل تکامل رطب و خرما را بررسی کنیم. تکامل رطب حاصل ۴ مرحله است که در زیر به آنها اشاره کردیم.
مرحله ۱: در مرحله اول درخت نخل میوهای دارد که اندازه آن از یک نخود کوچکتر است و رنگ آن سفید و سبز کمرنگ است. به عربی به این میوه حبابوک میگویند و در فارسی به نام خلال یا خلیلوک نامیده میشود.
مرحله ۲: حالا میوه کمی بزرگتر شده و بافت سفتتری پیدا کرده است و رنگ آن نیز سبز شده است. این مرحله از رشد از تمام مراحل طولانیتر است. به این میوه که در زبان فارسی چاقالی نام دارد در زبان عربی کیمری گفته میشود.
مرحله ۳: در این مرحله خارک برداشت میشود که میوهای زرد و قرمز شده است. در عربی به خارک خلال میگویند.
مرحله ۴: در این مرحله نوک میوه نرم شده و تغییر رنگ میدهد. کم کم رنگ میوه به سیاه میرود و رطب نام دارد.
خواص رطب
در بیان فرق رطب و خرما به ذکر فواید رطب میپردازیم.
- اولین مورد تقویت بینایی است. مصرف رطب به سلامت چشمها کمک میکند و در بهبود عملکرد اعصاب چشمی تاثیر بسیاری میگذارد.
- مورد بعدی این است که مصرف رطب از سیاه شدن و برجستگی چشم جلوگیری میکند.
- رطب سرشار از آهن است و در درمان کم خونی بسیار مفید است.
- در تقویت استخوانها و دندانها بسیار موثر است که به کلسیم موجود در رطب مربوط است.
- مصرف رطب به تقویت عضلات در بدن کمک میکند.
- رطب به دلیل املاح و مواد معدنی موجود به تامین انرژي بدن بسیار کمک میکند.
- مصرف رطب در بهبود عملکرد دستگاه گوارش و درمان یبوست کمک میکند.
- برای تقویت قوای جنسی نیز بسیار مفید است. با داشتن ویتامینهای لازم در بازسازی سلولهای جنسی مردانه نقش بسیار پررنگی دارد.
- برای بانوان باردار نیز بسیار مناسب است. همچنین مصرف رطب به بانوان کمک میکند تا زایمان راحتتری انجام دهند.
- میزان تولید شیر در مادران نیز از جمله موارد مهم در تفاوت خرما با رطب است.
تفاوت خرما با رطب در ماندگاری
تفاوت خرما با رطب در ماندگاری ان ها نیز بسیار با اهمیت است. رطب به مراتب ماندگاری کمتری نسبت به خرما دارد. دلیل آن به میزان رطوبت بسیار بیشتر رطب نسبت به خرما مربوط میشود. مدت طول عمر خرما در محیط معمولی و شرایط عادی حدود ۲ هفته است و اگر بخواهید به مدت طولانیتری از آن نگه داری کنید باید آنرا فریز کنید. رطب را میتوانید به مدت ۶ ماه در فریزر یا سردخانه تازه نگه دارید. پس مشخص شد که در بیان میزان فرق رطب با خرما یکی از موارد مهم میزان ماندگاری است. یکی از عاوملی که در قیمت خرما و قیمت رطب تاثیر گذار است همین ماندگاری است.
بیشتر بخوانید: نگهداری خرما و 4 راهکار کاربردی
انواع مختلف خرما و رطب
انواع مختلفی از خرما و رطب در ایران و جهان موجود است که به نام آنها اشاره میکنیم تا شما هم با انواع رطب و خرما بیشتر آشنا شوید.با شناخت انواع خرما میتوانید تفاوت خرما با رطب را بهتر درک کنید.
- خرما کبکاب رنگی قهوه ای سوخته تا سیاه دارد. کبکاب بصورت رطب و خرما استفاده می شود.
- خرمای آمبرا نوعی خرمای نرم و گوشتی است.
- خرمای مجول که بیشترین حجم آن صادر میشود.
- خرمای آجوا که نوعی خرمای بدون شهد است.
- خرمای دجلت که محققان معتقد هستند این خرما طعم حقیقی میوه درخت نخل را دارا است.
- خرمای پیارم که به دلیل سطح مناسب قند برای افراد دیابتی بهترین گزینه است.
- خرمای مضافتی که در بم کشت میشود و ظاهری صاف و براق دارد.
- خرمای دیری که در حالت رسیده رنگی کهربایی دارد.
- خرمای برحی که در زمان نارس بودن هم خورده میشود.
- خرمای سوکاری قند طلایی که به خرمای قند معروف است.
- خرمای خاخام ایرانی الاصل که شهد دارد و معمولا گوشت و پوست خرما بهم چسبیدهاند.
- خرمای کبکاب که در حالت نارس قابل خوردن نیست. این خرما رتبه سوم پرفروشترین خرمای ایران را به خود اختصاص داده است.
- خرمای استعمران که از نظر میزان رطوبت مشابه خرمای مضافتی است.
- خرمای گنتار که به قطار نیز معروف است.
- خرمای شاهانی که دارای بافتی نرم و لطیف است.
- خرمای ربی که نوعی از خرمای نیمه خشک محسوب میشود.
- خرمای زاهدی که بافت نرمی دارد و شیرینی آن مناسب است.
- خرمای خاصویی که در ظاهر شبیه به بامیه است.
- خرمای خضراوی که محصول عراق است و در حال حاضر در ایران هم کشت میشود.
- خرمای شهابی که طعم بسیار خوبی دارد.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع خرما : از دگلت نور تا زاهدی
کلام آخر در تفاوت خرما با رطب
در این مقاله سعی کردیم در مورد تفاوت خرما با رطب مطالبی را بیان کنیم. تفاوتهای خرما و رطب به میزان قند موجود در این دو میوه و همچنین تفاوت در میزان ماندگاری آنها مربوط میشود. زمان چیدن میوه از درخت تعیین میکند که این میوه خرما است یا رطب. به طور کلی به دلیل اینکه خرما به مدت ۲۰ روز تحت تابش انرژی خورشید قرار میگیرد خواص بیشتری در خودش نسبت به رطب دارد. اگر میخواهید خرمای با کیفیت بسیار عالی و قیمت مناسب تهیه کنید کافی است به سایت جنوبی سری بزنید.
در فروشگاه اینترنتی جنوبی انواع خرما در بسته بندیها و وزنهای مختلف موجود است. به راحتی می توانید اقدام به خرید خرما کبکاب و انواع محصولات جنوب را در این فروشگاه نماید و درب منزل دربهترین کیفیت بسته بندی دریافت نمایید.